eGreece | eRepublik community
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΒΟΥΛΗΣ

Go down

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΒΟΥΛΗΣ Empty ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΒΟΥΛΗΣ

Post by Admin Fri 26 Oct 2012 - 20:08

7η Αναθεωρημένη έκδοση
(Αναθεωρήθηκε τις ημέρες: 1832,1951, ...., 2168, 2197, 2222, 2798)

ΑΡΘΡΟ 1 - Βουλευτές
§1 - Ρόλος
Οι eβουλευτές νομοθετούν μέσω των μηχανισμών του παιγνιδιού (game mechanics). Κάθε eβουλευτής οφείλει σεβασμό στους νόμους και τις αποφάσεις της eΒουλής και πιστή τήρηση των διατάξεων του Καταστατικού της και τις οριζόμενες από το eRepublik υποχρεώσεις του. Η eΒουλή αποτελεί αυτόνομη οντότητα. Οι σχέσεις της με την eΚυβέρνηση, προσδιορίζονται από τους μηχανισμούς του παιγνιδιού και το Καταστατικό της. Δρα σε πνεύμα καλής συνεργασίας με την τελευταία για την εύρυθμη λειτουργία της eGreece. Δεν έχει υποχρέωση συμμόρφωσης στις προτάσεις της, εάν δεν τις εγκρίνει ύστερα από εσωτερική συζήτηση.

§2 - Συνεδρίαση
Η eΒουλή συνεδριάζει τακτικά μια φορά κάθε εβδομάδα. Το Προεδρείο της eΒουλής, με απόφαση που λαμβάνεται από την πλειοψηφία του, μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο εάν συντρέχει σχετική ανάγκη, καθώς και αν ζητηθεί αιτιολογημένα από τον Πρόεδρο της eGreece ή τουλάχιστον 5 eβουλευτές. Η συνεδρίαση αναγγέλλεται έγκαιρα στους πολίτες, με άρθρο από την εφημερίδα της Βουλής. Την συνεδρίαση της Βουλής μπορούν να την παρακολουθούν οι πολίτες σαν ακροατές μόνο, με κλειστό μικρόφωνο και χωρίς γραπτή παρέμβαση για οποιοδήποτε λόγο. Σε αντίθετη περίπτωση αποβάλλονται αυτόματα από το προεδρείο. Οι βουλευτές που δεν έχουν την δυνατότητα να παρευρεθούν στην συνέλευση, μπορούν να στείλουν σύντομο πμ στο προεδρείο, με την τοποθέτησή τους. Το προεδρείο έχει υποχρέωση να εκδώσει άρθρο ή ποστ στο φόρουμ, ανάλογα την φύση της πληροφορίας, μετά την συνέλευση και σε εύλογο χρόνο, για να πληροφορήσει τους πολίτες για τα αποτελέσματα της συζήτησης. Τόσο οι τακτικές όσο και οι έκτακτες συνεδριάσεις οργανώνονται από το Προεδρείο σε TS που αποφασίζει η ολομέλεια της Βουλής με ψηφοφορία, στην αρχή της θητείας της. Την διαδικασία διαχειρίζεται το Προεδρείο το οποίο παρέχει σε κάθε ομιλητή ίσο χρόνο ομιλίας. Το Προεδρείο έχει τη δυνατότητα αποβολής συμμετέχοντος σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς. Σκοπός των συνεδριάσεων της eΒουλής είναι η ενημέρωση και η ζωντανή ανταλλαγή απόψεων. Η παρουσία των eβουλευτών δεν είναι υποχρεωτική όμως καλό είναι να παρευρίσκονται, αν δεν συντρέχουν λόγοι που σχετίζονται με την πραγματική ζωή. Κατά τις συνεδριάσεις της eΒουλής δεν λαμβάνονται δεσμευτικές αποφάσεις. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά κατά τις γραπτές συζητήσεις στο Forum και κατόπιν ψηφοφορίας, όπως προβλέπει το καταστατικό.


ΑΡΘΡΟ 2 - Επιτροπές
§1 - Ρόλος
Οι επιτροπές της eΒουλής συγκροτούνται προκειμένου σε συνεργασία με την eΚυβέρνηση να υπάρχει διαρκής και άμεση ενημέρωση της για τα τρέχοντα θέματα της κοινότητας. Η eΚυβέρνηση έχει την δυνατότητα να αναθέτει στα μέλη των επιτροπών έργο στα αντίστοιχα υπουργεία.

§2 - Υπάρχουσες Επιτροπές
§2.1 - Προεδρείο Βουλής
Σκοπός του Προεδρείου είναι ο συντονισμός της eΒουλής. Συγκροτείται από 5 μέλη που προέρχονται ένα από κάθε eκόμμα που έχει ingame δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, από τις οποίες προήλθε το Σώμα της. Εάν για οποιοδήποτε λόγο συμμετέχουν στην βουλή λιγότερα από 5 κόμματα, ή δεν θελήσουν όλα τα κόμματα να συμμετέχουν στο Προεδρείο με μέλος τους, τότε το προεδρείο μπορεί να έχει λιγότερα από 5 μέλη. Τα μέλη του προεδρείου είναι ταυτόχρονα και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που ανήκουν. Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο πλειοψηφήσας, μετά από ψηφοφορία της ολομέλειας της Βουλής, μεταξύ των 5 μελών του προεδρείου. Στην περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων, Προεδρος ανακυρρήσεται, το μέλος που ανήκει στο κόμμα που έχει λάβει στις βουλευτικές εκλογές, τις περισσότερες ψήφους. Η ψήφος του προέδρου της Βουλής μετράει διπλή σε περίπτωση ισοψηφίας για την λήψη απόφασης του προεδρείου.
§2.2 - Επιτροπή Υπηκοοτήτων (Citizenship ή CS)
Σκοπός της επιτροπής είναι ο έλεγχος των ατόμων που κάνουν αίτηση για υπηκοότητα.
§2.3 - Ενημερωτικές Επιτροπές
Οι Ενημερωτικές Επιτροπές συγκροτούνται σε αντιστοιχία με τα βασικά eΥπουργεία και σαν αντικείμενο έχουν τη διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ της eΒουλής και της eΚυβέρνησης σε κάθε τομέα. Καθήκον των μελών τους, είναι η ενημέρωση των υπόλοιπων eβουλευτών για τα θέματα του τομέα ευθύνης τους.

§3 - Ασυμβίβαστο ιδιοτήτων
eΒουλευτής που διορίζεται ως μέλος της eΚυβέρνησης δεν μπορεί να είναι μέλος της αντίστοιχης Ενημερωτικής Επιτροπής. Ερμηνευτική Δήλωση: Η ανωτέρω πρόβλεψη, δεν ισχύει για τα μέλη Ενημερωτικών Επιτροπών, στα οποία ανατίθεται κυβερνητικό έργο στα πλαίσια της διάταξης της Παραγράφου 1.


ΑΡΘΡΟ 3 - Προεδρείο Βουλής
§1 - Αρμοδιότητες
Ο Πρόεδρος του Προεδρείου ανακοινώνει τις αποφάσεις και είναι υπεύθυνος για την σωστή λειτουργία του Προεδρείου. Το Προεδρείο ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία της Βουλής με τουλάχιστον ένα άρθρο κατά την περίοδο της θητείας της, που θα εκδίδεται από την εφημερίδα του Υπ. Εσωτερικών. Υπεύθυνος για τη σύνταξη και έκδοση άρθρου είναι ο Πρόεδρος του Προεδρείου της Βουλής εφόσον το κείμενο ελεγχθεί και εγκριθεί με πλειοψηφία από τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείο. Το Προεδρείο είναι υπεύθυνο για το άνοιγμα των κυκλικών της Βουλής. Εφόσον το Προεδρείο το επιθυμεί μπορεί να ζητηθεί από τον εκάστοτε Πρόεδρο της χώρας να συμμετέχει είτε ο ίδιος μεμονωμένα, είτε αυτός και οι Υπουργοί του κάθε Υπουργείου. Εφόσον ο Πρόεδρος επιθυμεί να υπάρχουν και οι αρμόδιοι Υπουργοί κάθε Υπουργείου πρέπει να ανοιχτούν δεύτερα κυκλικά για να υπάρχει διαφοροποίηση της θεματολογίας των κυκλικών της Βουλής σε σχέση με τα κυκλικά Προέδρου-Κυβέρνησης-Υπουργών. Το Προεδρείο συμμετέχει σε ΟΛΑ τα κυκλικά των Βουλευτών. Σε συνεργασία με τον εκάστοτε Πρόεδρο μπορεί να ζητηθεί να συμμετάσχει το Προεδρείο στο κυκλικό της Κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον ο εκάστοτε Πρόεδρος της χώρας επιθυμεί το παραπάνω, είναι υπεύθυνος για το άνοιγμα αυτού του κυκλικού. Το προεδρείο της βουλής οφείλει να μεταφέρει οτιδήποτε λέγεται στο 1ο κυκλικό, στο 2ο και αντίστροφα. Αρμοδιότητα του προεδρείου είναι η ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων στο teamspeak όπως περιγράφεται στο άρθρο 1, καθώς και την ομαλή λειτουργία των κυκλικών της Βουλής. Οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να συμπεριφέρονται κόσμια στα κυκλικά, στο φόρουμ και στο teamspeak. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πρέπει να γίνεται σύσταση από το προεδρείο. Το Προεδρείο πρέπει να επεμβαίνει στις περιπτώσεις που ένας βουλευτής κάνει προκλητικές ή εμπρηστικές τοποθετήσεις σε σχέση με τους συναδέλφους του και να επιφέρει ακόμα και ποινές όπως περιγράφεται στο άρθρο 1. Εάν η κακή συμπεριφορά συνεχιστεί, τότε οι βουλευτές χάνουν τα δικαιώματα του βουλευτή στο φόρουμ (μετά από υπόδειξη του προεδρείου) και η ενημέρωση εντός παιχνιδιού θα γίνεται με προσωπικό μήνυμα. Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται το κοινοβουλευτικό σώμα και να συνεργάζεται με αυτό.

§2 - Αποφάσεις
Προτάσεις προς συζήτηση μπορεί να καταθέσει είτε το προεδρείο είτε οι βουλευτές. Η συζήτηση διαρκεί τουλάχιστον 48ώρες. Ψηφοφορίες θα διεξάγονται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται ψήφιση από τα game mechanics, καθώς και στην περίπτωση που θα υπάρχουν δύο ή περισσότερες διαφορετικές απόψεις για έναν φορολογικό νόμο, αρκεί αυτές να είναι παραπλήσιες. Σε κάθε άλλη περίπτωση ψηφοφορία μπορεί να ζητήσει μόνο αυτός που έκανε την πρόταση και το αποτέλεσμα δεν τον δεσμεύει. Αυξημένη πλειοψηφία 66% απαιτείται για προτάσεις αλλαγής ή εισαγωγής νέου άρθρου στο καταστατικό. Εξαίρεση η πρόταση για Natural Enemy και η αλλαγή συμμαχίας. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλετε να τεθεί η πρόταση σε ψηφοφορία. Την ψηφοφορία την ανοίγει το προεδρείο της Βουλής και απαιτείται απλή πλειοψηφία 50% συν ένα. Ειδικά για την αλλαγή συμμαχίας που τον νόμο μπορεί να κατεβάσει ο πρόεδρος και μόνο, την συζήτηση πρέπει να την ανοίξει ο ίδιος. Η πρόεδρος της χώρας έχει την ευχέρεια να παρακάμψει την διαδικασία συζήτησης - ψηφοφορίας για το ΝΕ αν υπάρχει ανάγκη λόγω πολεμικών συνθηκών.


ΑΡΘΡΟ 4 - Επιτροπή Υπηκοοτήτων (CS)
§1 - Άτομα που το αποτελούν
Τρία (3) άτομα θα συμμετέχουν από την πλευρά της βουλής και θα είναι εκλεγμένα μέσω φανερής ψηφοφορίας από την ολομέλεια της βουλής και δύο (2) άτομα από την πλευρά της κυβέρνησης, συνολικά πέντε (5) άτομα. Ακόμη, θα υπάρχει λίστα με τρεις (3) αναπληρωματικούς σύμφωνα με τις ψήφους που έλαβαν στην φανερή ψηφοφορία.

§2 - Συμμετοχή σε κυκλικά
Η επιτροπή συμμετέχει με ένα μέλος της και στα δύο (2) κυκλικά της βουλής. Τα άλλα δύο μέλη συμμετέχουν μόνο σε ένα (1) κυκλικό, αλλά το καθένα θα πρέπει να είναι σε διαφορετικό.

§3 - Τρόπος Λειτουργίας
Παίχτης που επιθυμεί να λάβει την Ελληνικό cs, πρέπει να συμπληρώσει την φόρμα που θα του στείλουν τα μέλη της επιτροπής. Η επιτροπή εξετάζει τα στοιχεία που έδωσε ο αιτών, προκειμένου να αποφασίσει αν δικαιούται να πάρει την Ελληνική υπηκοότητα. Σε συνεργασία επίσης με τα μέλη της κυβέρνησης ελέγχεται κάθε “ύποπτη” αίτηση , προκειμένου να αποφύγουμε σαν e-χώρα Political Take Over (PTO) και άλλα πιθανά προβλήματα. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο εγγυητές για τους αλλοδαπούς παίχτες και τουλάχιστον ένας για Έλληνες. Υπάρχει η δυνατότητα τριών εγγυητών για οποιονδήποτε αιτούντα. Αν εγγυητής για κάποιον αιτούμενο, είναι κάποιος βουλευτής, τότε θα μπορεί να του δίνει ο ίδιος cs, χωρίς να περιμένει έγκριση από την επιτροπή. Ο βουλευτής πρέπει να αιτιολογήσει την ενέργειά του, με τοποθέτηση του στο forum και παίρνοντας την ευθύνη, για τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν από αυτό το άτομο, κατά τη διάρκεια που κατέχει το Ελληνικό cs.

§4 - Απόδοση CS
Τυχόν αιτήσεις με λιγότερους εγγυητές τότε απορρίπτονται άμεσα και ζητείται να γίνει νέα. Πρέπει πάντα να υπάρχουν 2 ναι από τους εγγυητές για ξένους που ζητούν υπηκοότητα και 1 ναι για Έλληνες. Για να πάρει κάποιος υπηκοότητα έπειτα, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία (3) ναι, εκτός αν είναι Έλληνας που χρειάζεται μόνο ένα (1). Σε περίπτωση που κάποιος πει όχι θα πρέπει να το αιτιολογήσει. Την καθιερωμένη φόρμα (link στην φόρμα) θα πρέπει να συμπληρώνουν ΟΛΟΙ όσοι κάνουν αίτηση για ελληνική υπηκοότητα.

§5 - Απόρριψη CS
Στις παρατηρήσεις κάθε αίτησης που απορρίφθηκε πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι της απόρριψης. Όσοι απορρίπτονται μπαίνουν σε ειδική λίστα και όταν ξανακάνουν αίτηση για υπηκοότητα απορρίπτονται αυτόματα.

§6 - CS εκτός διαδικασίας
Δεν δίνεται κανένα CS εκτός διαδικασίας. Κατ' εξαίρεση θα μπορεί να δοθεί μόνο σε καιρό πολέμου (με ΝΕ) ύστερα από εντολή του προέδρου ή του αντιπροέδρου ή του MoD με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
Σε περίπτωση που πάρει κάποιος υπηκοότητα εκτός διαδικασίας, η επιτροπή είναι υπεύθυνη να μεταφέρει ΚΑΙ στα κυκλικά των βουλευτών ΚΑΙ στη φόρμα, τα εκτός διαδικασίας cs καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με ειδικές περιπτώσεις απόδοσης CS , τυχόν ενστάσεις ή διάφορες παρατυπίες που μπορεί να υπέπεσαν στην αντίληψη τους, καθώς και το όνομα του βουλευτή που λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο, σε ποιο κόμμα ανήκει, την ημερομηνία ingame, καθώς και τα στοιχεία του παίκτη που έλαβε cs.

§7 - Αντικατάσταση μελών Επιτροπής
Αν δεν συμμετέχει κάποιο μέλος της επιτροπής για 3 συνεχόμενες μέρες και χωρίς γραπτή δικαιολογία στο κυκλικό τότε θα απομακρύνεται και θα αντικαθίσταται από το επόμενο σε σειρά αναπληρωματικό μέλος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναπληρωματικό μέλος τότε θα καλούνται τα κοινοβουλευτικά μέλη να καταθέσουν νέες υποψηφιότητες για την θέση και θα υπάρχει νέα ψηφοφορία με τις γνωστές διαδικασίες. Αν δεν υπάρχει κανένας πρόθυμος να αναλάβει την ακάλυπτη αυτή θέση , το εκλεγμένο μέλος της επιτροπής εξωτερικών θα είναι υποχρεωμένο να καλύψει τη θέση. Επίσης θα πρέπει η θητεία της επιτροπής cs να παρατείνεται έως και 3 ημέρες μετά την λήξη της θητείας της βουλής, ωσότου συσταθεί η νέα επιτροπή cs, για να μην υπάρχουν κενά στη λειτουργία της. Είναι δυνατή η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον μέλους επιτροπής cs για σπουδαίο και μόνο λόγο. Ενδεικτικά αναφέρονται, παραβίαση κανόνων συμπεριφοράς, μη συμμόρφωση με το καταστατικό και αμέληση καθηκόντων. Σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση υποχρεωτικά θα κρατάει 48 ώρες για να ακουστούν όλες οι απόψεις. Η συζήτηση θα μπορεί να ξεκινήσει αν συμφωνούν καταρχήν με την άποψη το 25% τουλάχιστον των βουλευτών και θα χρειάζεται 66% για να γίνει δεκτή, με βάση τους ψηφίσαντες.

§8 - Αριθμός Υπηκοοτήτων ανά βουλευτή
Κάθε βουλευτής που ανήκει στην επιτροπή πρέπει να έχει διαθέσιμα το 70% των υπηκοοτήτων και θα μπορεί να τις χρησιμοποιεί μόνο σε περιπτώσεις που παίχτες από το εξωτερικό έρχονται (οργανωμένα μέσω του υπεύθυνου υπουργείου) στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στον στρατιωτικό τομέα . Για τους υπόλοιπους βουλευτές πρέπει ομοίως να έχουν διαθέσιμα το 30% για λόγους ασφαλείας.

§9 - Έλεγχος Ελλήνων Παιχτών
Παίχτες που έχουν άλλη υπηκοότητα αλλά συνεχίζουν να είναι σε Ελληνική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να ελεγχθούν μέσω του διοικητή ή των υποδιοικητών τις μονάδας που ανήκουν, αν και εφόσον θεωρείται αξιόπιστη η μονάδα (το υπουργείο εσωτερικών το ελέγχει αυτό μέσω του μέλους του στην επιτροπή), και έπειτα θέλει ένα ναι από την επιτροπή για να λάβει την υπηκοότητα.


ΑΡΘΡΟ 5 - Ενημερωτικές Επιτροπές
§1 - Τομείς
Οι Ενημερωτικές Επιτροπές είναι τέσσερις και αποτελούνται από 2 eβουλευτές κάθε μία, που εκλέγονται μεταξύ των μελών της eΒουλής σε ανοικτή ψηφοφορία της ολομέλειας της. Αντικείμενό τους είναι η διαρκής συνεργασία με την eΚυβέρνηση στα θέματα των αντίστοιχων Τομέων και η ενημέρωση των υπόλοιπων eβουλευτών για αυτά. Υπάρχουν οι εξής Τομείς: Οικονομικών, Εξωτερικών, Νέων Παικτών και Άμυνας.

§2 - Συμμετοχή σε κυκλικά
Τα μέλη των Ε.Ε. μοιράζονται μεταξύ των Κυκλικών της eΒουλής, έτσι ώστε στο καθένα από αυτά να συμμετέχει από ένα. Τα μέλη που συμμετέχουν σε κάθε Κυκλικό οφείλουν να ενημερώνουν τα ομόλογά τους του άλλου για τις συζητήσεις που διεξάγονται στο δικό τους και αφορούν το αντικείμενό τους. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση σε τέτοιο αίτημα, καλείται το Προεδρείο της eΒουλής να κάνει συστάσεις στο μέλος που δείχνει ολιγωρία ή/και άρνηση και αναλαμβάνει να ενημερώσει το έτερο μέλος της επιτροπής. Είναι δυνατή η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον μέλους οποιασδήποτε επιτροπής για σπουδαίο και μόνο λόγο. Ενδεικτικά αναφέρονται, παραβίαση κανόνων συμπεριφοράς, μη συμμόρφωση με το καταστατικό και αμέληση καθηκόντων. Σε περίπτωση πρότασης μομφής, ισχύει ότι και στην επιτροπή CS (Άρθρο 4, §7)

§3 - Τρόπος Λειτουργίας
Τα μέλη των Ε.Ε. αναλαμβάνουν οποιοδήποτε έργο τους ανατεθεί από τον eΥπουργό του αντίστοιχου Τομέα ή τον Πρόεδρο της eGreece. Λειτουργούν σε πνεύμα καλής συνεργασίας με την eΚυβέρνηση, η οποία οφείλει να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που της υποβάλλουν σχετικά με το αντικείμενό τους.

§4 - Τρόπος Εκλογής
Σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο, το προηγούμενο Προεδρείο της eΒουλής ή ο διαχειριστής ανοίγει σχετικό Θέμα στο Forum όπου κάθε eβουλευτής έχει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για την Ε.Ε. ενός και μόνο Τομέα. Ανοίγεται ένα και μόνο κοινό Θέμα για όλες τις Ε.Ε. Ακολουθεί ψηφοφορία όπου κάθε eβουλευτής μπορεί να επιλέξει έναν και μόνο υποψήφιο για κάθε Τομέα


ΑΡΘΡΟ 6 - Φόρουμ
§1 - Μυστικότητα
Το Φόρουμ της βουλής θα είναι ανοιχτό στους πολίτες. Να απαντάνε και να δημιουργούνε νέα θέματα θα μπορούν μόνο οι βουλευτές. Διαχειριστές θα είναι το Προεδρείο της Βουλής. Θέματα Άμυνας και Εξωτερικών θα παραμένουν κρυφά καθ'όλη την διάρκεια συζήτησης τους. Αφού τελειώσει η συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων και όχι νωρίτερα από το πέρας 15 ημερών το Προεδρείο της Βουλής καλείται να αποφασίσει , με απλή πλειοψηφία των μελών του, αν θα αποχαρακτηριστεί από απόρρητο ένα θέμα και θα μεταφερθεί σε σημείο του Φόρουμ ορατό στους πολίτες της eGreece. Απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη της απόφασης είναι η γνωμοδότηση τόσο του εν ενεργεία Προέδρου (CP) της eGreece όσο και του αρμόδιου Υπουργού. Εφόσον παρθεί θετική απόφαση από το Προεδρείο τότε το ζήτημα τίθεται στην κρίση ολόκληρου του Σώματος όπου αποφασίζει με απλή πλειοψηφία. Υπεύθυνο για τον αποχαρακτηρισμό ενός θέματος είναι το Προεδρείο στου οποίου τη θητεία εμπίπτει το χρονικό σημείο αποχαρακτηρισμού.

§2 - Κατηγορίες
Το φόρουμ θα χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: Τομέας Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Τομέας Οικονομικών, Τομέας Εσωτερικών, Τομέας Συντονισμού, Αρχείο Κοινοβουλίου, Ιδέες Βουλευτών.

§3 - Άκυροι Ψήφοι
Σε περίπτωση που περάσει το χρονικό όριο για ψήφιση, τότε η κάθε ψήφος θεωρείται άκυρη. Το σωστό, όμως, είναι το Προεδρείο της Βουλής να θέτει χρονικά περιθώρια στα οποία θα μπορεί να αντεπεξέλθει και το ίδιο για να κλείσει την ψηφοφορία.

§4 - Ενστάσεις
Οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να κάνει ένσταση επί της διαδικασίας, έχοντας κατ' αρχήν την έγκριση από το 10% των βουλευτών. Στο κείμενο της ένστασης αναγράφονται υποχρεωτικά και τα ονόματα των βουλευτών που την καταθέτουν. Επί της ενστάσεως αποφαίνεται η ολομέλεια με συζήτηση στο φόρουμ, με απλή πλειοψηφία (απαιτείται 50+1% για να γίνει αποδεκτή)

§5 - Διαγραφή Βουλευτή από το φόρουμ
Αν κάποιος βουλευτής έχει τιμωρηθεί με permanent ban ή έχει παραιτηθεί από τη θέση του in game τότε αυτόματα χάνει και τα δικαιώματά του ως βουλευτής στο forum. Το Προεδρείο της Βουλής ενημερώνει τον εκάστοτε Διαχειριστή για να του αφαιρεθούν τα δικαιώματά αυτά.


ΑΡΘΡΟ 7 - Διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων
§1 - Αντικείμενο
Δημοψηφίσματα διεξάγονται για σοβαρά μόνο θέματα, τα οποία απασχολούν όλη την κοινότητα της eGreece. Σχετικές προτάσεις μπορούν να εισαχθούν για συζήτηση στην eΒουλή από ομάδα βουλευτών ή από την eΚυβέρνηση.    

§2 - Διαδικασία
Για την κατάθεση της πρότασης από ομάδα βουλευτών απαιτείται η κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη του 20% των ενεργών inGame βουλευτών. Μετά την κατάθεση της πρότασης και της αιτιολογίας της, προς το Προεδρείο, διεξάγεται στο Forum ανοικτή 24ωρη ή 48ωρη συζήτηση, ανάλογα με τον βαθμό επείγοντος του θέματος ο οποίος κρίνεται από το Προεδρείο της eΒουλής. Στη συνέχεια ανοίγεται 24ωρη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 66% επί των ψηφισάντων eβουλευτών για να γίνει δεκτή η διενέργειά του. Εάν η εισήγηση γίνει δεκτή, διεξάγεται 24ωρη συζήτηση σε ειδικό θέμα στο ανοιχτό-γενικό Forum προκειμένου να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι πολίτες για την ουσία του δημοψηφίσματος, και ακολουθεί ψηφοφορία. Η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας (το θέμα δηλαδή κλειδώνει με τη λήξη της ψηφοφορίας, και όχι με την έναρξή της). Επίσης, η ψηφοφορία διεξάγεται στο ανοιχτό Forum, κάτω από την εποπτεία των admins και του Προεδρείου της eΒουλής για την διασφάλιση της εγκυρότητάς της. Η διάρκειά της είναι τρία ή τέσσερα 24ωρα, με απόφαση του Προεδρείου συνεκτιμώντας τον βαθμό επείγοντος του θέματος, την ύπαρξη αργιών κτλ. Προκειμένου να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, απαιτείται η συμμετοχή με έγκυρη ψήφο τουλάχιστον του 30% των ψηφισάντων στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές. Έγκυρες ψήφοι θεωρούνται μόνο τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ. Η πρόταση εγκρίνεται, με πλειοψηφία του 50% + 1 των εγκύρων ψήφων. Τέλος, δεσμευτικό όριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η λήξη της θητείας της eΒουλής.

§3 - Εκτέλεση
Εάν η πρόταση εγκριθεί, η eΚυβέρνηση και η eΒουλή δεσμεύονται να την θέσουν σε άμεση εφαρμογή. Εάν το θετικό αποτέλεσμα ενός Δημοψηφίσματος δεν τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις κατά περίπτωση προθεσμίες με ευθύνη της eΚυβέρνησης, συντρέχει σπουδαίος λόγος για την ingame κατάθεση Πρότασης Μομφής (Impeachment) κατά του eΠροέδρου, το οποίο θα πρέπει να κατατίθεται από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου (ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του Προεδρείου εάν δεν είναι αυτό εφικτό).


ΑΡΘΡΟ 8 - Τροποποίηση Καταστατικού
§1 - Διαδικασία
Συνολική ή επιμέρους αλλαγή του καταστατικού μπορεί να ζητήσει κάθε βουλευτής. Ο βουλευτής πρέπει να γνωστοποιεί την αλλαγή ή τις αλλαγές που προτείνει στο προεδρείο της βουλής τουλάχιστον 48 πριν την/τις καταθέσει. Σε αυτό το 48ωρο το προεδρείο πρέπει να ενημερώσει όλα τα κόμματα, για να μπορέσουν κι αυτά αν θέλουν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα 2 προτάσεων για κάθε βουλευτική περίοδο. Η πρόταση αλλαγής που πρέπει να είναι αιτιολογημένη, κατατίθεται στο φόρουμ της Βουλής. Αν η πρόταση αφορά περισσότερα του ενός άρθρου, τότε συζητείται ένα άρθρο κάθε φορά και η συζήτηση διαρκεί 48 ώρες. Αν υπάρχουν δύο ή περισσότερες προτάσεις κατ άρθρο η συζήτηση αποσκοπεί στην σύνθεση αυτών των προτάσεων σε μία, αν αυτό είναι δυνατόν. Σε αντίθετη περίπτωση διεξάγεται ψηφοφορία στο φόρουμ που διαρκεί 24 ώρες και η πλειοψηφούσα, είναι η τελική πρόταση που καλούνται οι βουλευτές να εγκρίνουν. Οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν με αυξημένη πλειοψηφία 66% την τελική πρόταση μετά από ψηφοφορία που διαρκεί 24 ώρες. Απαιτείται να ψηφίσουν τουλάχιστον οι μισοί, συν ένας βουλευτές. Σε αντίθετη περίπτωση, διεξάγεται νέα ψηφοφορία στην ίδια βουλευτική περίοδο , μετά από 24ώρες. Και η επαναληπτική ψηφοφορία απαιτεί απαρτία του 50% συν ένα βουλευτών. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 66%, για να εγκριθεί. Αν και τότε δεν υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία, τότε η ψηφοφορία θεωρείται άγονη και η διαδικασία τερματίζεται.

§2 - Τελική Τροποποίηση
Η αλλαγή του καταστατικού μπορεί να γίνει μετά από 3 μήνες, από την τελευταία αναθεώρηση. Σε αυτούς τους 3 μήνες, δεν συμπεριλαμβάνεται η περίοδος της αναθεώρησης. Αλλαγή ενός άρθρου και μόνο, μπορεί να γίνει μετά από ένα μήνα από αλλαγή του καταστατικού. Οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν προσθήκη άρθρου ή παραγράφου σε άρθρο, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, αρκεί να μην αναιρεί άρθρο του υπάρχοντος καταστατικού. Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση, είναι ίδια με αυτή που περιγράφεται στις παραγράφους αυτού του άρθρου. Πρόταση για αλλαγή πλέον του ενός άρθρου, θεωρείται αλλαγή καταστατικού και απαιτείται να έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την τελευταία αλλαγή. Μπορεί να γίνει αλλαγή άρθρου ή άρθρων του καταστατικού πιο νωρίς από τα προβλεπόμενα χρονικά όρια, μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις. Μια τέτοια μπορεί να είναι, η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού. Οποιαδήποτε αλλαγή εγκριθεί, ισχύει από την επόμενη βουλευτική περίοδο.

Admin
Admin
Admin


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum